Opleiding

Angst voor honden is een veel voorkomend probleem bij zowel kinderen als volwassenen. De uitingsvormen zijn zeer divers. Van niet in de buurt willen komen van een vreemde hond tot straatangst om maar nooit meer geconfronteerd te worden met een hond.

Met ruim 1,5 miljoen honden in Nederland is het vrijwel onmogelijk om ‘hondvrij’ door het leven te gaan. Angst voor honden heeft daardoor veel effect op het sociale leven van de angstige persoon. Op bezoek gaan, winkelen, recreëren: overal kom je honden tegen.

Het begeleiden van mensen met angst voor honden vraagt InZicht in de persoon. Het is van belang te weten hoe de persoon geholpen kan worden, afgestemd op wat de persoon wil, aankan en aan durft. Ook vergt het begeleiden van kinderen totaal andere vaardigheden dan een traject met volwassenen.

Maatwerk is het sleutelwoord. Ieder persoon is anders, ervaart de angst anders en zal gebaat zijn bij begeleiding op maat.

Het begeleiden van mensen met angst voor honden vraagt ook InZicht in honden en hondengedrag. Veel voorkomend is de aanpak van simpelweg een lieve hond inzetten met de mededeling “Deze doet echt niets”. Dat is helaas veel te kort door de bocht. Door bij de begeleiding het leren begrijpen van honden en hondentaal mee te nemen, wordt een brede basis gelegd om de angst voor honden overzichtelijk en controleerbaar te maken of deze zelfs geheel te laten verdwijnen.

De cursus Begeleider Angst voor honden is bedoeld voor hulpverleners en hondenprofessionals die mensen met angst voor honden willen begeleiden. Via “Stappen van InZicht”, een methode ontwikkeld door Hond InZicht, leer je mensen regie te nemen over hun angst en deze te laten verdwijnen of hanteerbaar te maken.

Inhoud van de lesblokken

 

Lesblok 1
Begeleiden, coachen, therapie
Angst en stress, angstbeleving
Inzet van de hond
“Arbeidsvoorwaarden” voor je hond

Lesblok 2
Methode Stappen van InZicht
Oplossingsgericht coachen

 

Lesblok 3
Kinderen en angst
Emotie regulatie
Leeftijdsfasen
Rol van de ouders
Gerichte handvatten in begeleiding van kinderen
NLP

Lesblok 4
Praktijkdag oefeningen, opdrachten gericht op kinderen (van jong tot jong volwassen)
Verbindende Communicatie
Begeleiden van volwassenen
Verschillen man/vrouw
Inzicht in jou zelf als begeleider

Lesblok 5
Examen
Casusbespreking
Intervisie
HondZakelijk InZicht:
Jouw aanbod zo goed mogelijk neergezet

Vanaf Lesblok 2 ga je werken met minimaal twee proefcliënten, over deze trajecten maak je een verslag aan de hand van heldere richtlijnen.

Kijk voor meer informatie over de opleiding bij Algemene informatie